Ciència, innovació i futur

Constatem que present i passat són diferents des del punt de vista econòmic. Sabem que el futur serà doncs diferent. Sabem que en aquest futur la variable essencial en l’economia serà la innovació, en un sentit ample. Això vol dir l’activitat empresarial relacionada amb el coneixement. Els països seran o no seran en funció de les seves opcions i dels seus esforços en aquest àmbit. Sabem perfectament que no són certes afirmacions com les següents:

  • Espanya és la Florida d’Europa. Aquesta és una de les frases més infundades de les moltes que s’usen per buscar excuses a la falta de dedicació en àmbits científics i tecnològics. Per suposat, Florida no és Silicon Valley o Massachusetts (té en termes absoluts unes despeses en R+D tres vegades inferiors). Però Florida té 21 milions d’habitants i un PIB similar a l’espanyol. És l’Estat americà amb més empreses (unes 2.000) de l’àmbit de l’aviació i aeroespacial. Florida és també seu d’unes 20.000 empreses manufactureres en sectors com els components de l’electrònica, la biotecnologia (té unes 1.200 empreses en aquest sector), automoció, aeroespacial, o equipaments mèdics.
  • De Silicon Valley només n’hi ha un. Si, si. Estrictament la frase és certa. Però la idea que vol traslladar és falsa. De fet, és tot el contrari. La frase que caldria utilitzar per exposar el moment present i sobretot el futur és la contrària. De “Silicon Valleys n’hi ha molts”. Només una referència ràpida: Avui, la meitat de les operacions de capital risc que es fan al món, es fan fora dels Estats Units. I a dins dels USA mateix, quan abans estava tot concentrat a les dues costes, avui s’ha distribuït pel país.
  • No ens podem comparar amb Oxford o Cambridge. Ells tenen el seu model i nosaltres el nostre. Bé, conceptualment el seu model és universal i és el que s’estén pel món: ells premien el treball, la dedicació, els resultats, l’excel·lència. I el que n’obtenen és el que ja tenen: La creació d’activitat econòmica al voltant d’aquells pols. A Cambridge s’ha generat aquell concepte anomenat “El fenomen Cambridge” que ara s’estén pel món: Milers i milers d’empreses creades des de la ciència, la innovació i la tecnologia. Activitat econòmica. I, el que és millor…. un futur per a la seva gent.

Aquests dies hem sabut que Portugal i Grècia han superat a Espanya en despeses de R+D en relació al PIB. És evident que la situació ens ha de preocupar. En aquest context, cal parlar de Ciència, Innovació i Futur.

I això és el que farem el proper dimarts 15 de desembre al Parc Científic de Barcelona.

S’organitza un acte per parlar de tot això, amb figures molt rellevants del nostre sistema d’innovació:

              • Xavier Testar
              • Jaume Valls
              • Xavier Ferràs
              • Xavier Marcet

Aprofitem també per presentar el meu llibre Ciencia, Tecnología y Startups.

Us podeu inscriure en aquesta pàgina web

Us hi esperem!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.