Què passa a Barcelona?

Us ho explico d’aquí un moment. Però abans faig unes altres preguntes: Què és el més important que té una ciutat? Si algú us mostra una fotografia de la plaça de la Rotonda de Roma amb el Panteó d’Agripa al fons, en què us fixareu?

Penseu en la vostra resposta. Jo us dic la meva. La raó fonamental per la qual, des de fa milers d’anys, els humans hem volgut viure a les ciutats és per la gran capacitat creativa i innovadora que deriva de la socialització i de la interacció. A la fotografia de la Plaça de la Rotonda de Roma ens hauríem de fixar en les persones que dinen animades als restaurants, que parlen, que desitgen, que planifiquen, que proposen idees i que decideixen tirar-les endavant. Elles ens recordaran també les que han passat pel mateix lloc al llarg del temps i han lograt, amb granets de sorra, construir el present. El més important que té una ciutat és la seva gent i tot allò que fa. I les persones volen crear, assumir projectes i accions per impactar la societat i millorar el benestar, fer avançar el coneixement, innovar, lograr fites que perdurin.

Les ciutats -com a entitats- no canvien tan ràpidament les seves tendències. Una metropoli no passa sobtadament d’anar bé a anar malament (i tampoc a la inversa). Però les persones que les habiten si que, d’avui per demà, poden percebre les coses de manera diferent. Els estats d’ànims s’encomanen i es converteixen en col·lectius. I és així com les ciutats arriben a tenir personalitat. I és també així com una ciutat pot semblar deprimida o engrescada. I per tot això, hem d’apreciar les persones que promouen estats d’ànims optimistes.

Barcelona no és passiva ni conformista, és en canvi una ciutat de caràcter i personalitat inquieta, creativa, innovadora, competitiva, ambiciosa… Són característiques que defineixen les millors ciutats del món. Aquesta setmana hi ha hagut el React 22. Hi hem vist aquests trets de la personalitat de la ciutat: inquietud, voluntat de millora, ganes de competir i d’impactar.

Em centro en un apartat específic tractat a les jornades; el de la Ciència, la Innovació, la Tecnologia i l’Emprenedoria. Són camps en els quals la nostra metropoli excel·leix. Hem vist que a l’Ajuntament hi ha un conjunt de persones que lideren diversos projectes amb una visió optimista. Jaume Collboni, Laia Bonet, Fèlix Ortega, Miquel Rodríguez i d’altres treballen en iniciatives com les següents:

  • El Barcelona Innovation Coast (BIC), un projecte que promou l’Ajuntament però que té la col·laboració de les universitats i els centres de recerca de la ciutat, del teixit empresarial i emprenedor, del món financer… BIC promou un espai que abasta el 25% de la superfície de Barcelona, concentrat entre el port i les tres xemeneies i entre la Gran Via i la Platja. Són 25.000 hectàrees, amb centres de recerca i empreses.
  • Deep Tech Node, promogut per Barcelona Activa també compta amb la col·laboració de les entitats acadèmiques i investigadores, atès que és una aliança de l’Ajuntament amb 5 universitats de la ciutat. S’orienta a la promoció de les startups Deep Tech, sorgides de la I+D que es fa a Barcelona. Fèlix Ortega sempre recorda que aquesta és una de les fortaleses del mapa emprenedor, comparat amb altres ecosistemes: El seu alt contingut d’startups Deep Tech. El Deep Tech Node inclou vàries iniciatives: Fòrum d’Inversió Deep Tech, Programa d’ajudes Proves de Concepte, Deep Tech Summit, Comunitat Deep Tech, Programa de mentoria Club Open Innovation
  • Think Net de Barcelona Activa, que s’ha presentat fa pocs dies. És una xarxa d’intercanvi de coneixement orientada als reptes de la ciutat en ocupació, sostenibilitat econòmica, emprenedoria i innovació. Us en faré un altre post d’aquí uns dies.
  • Fons DeepTech Barcelona, dotat amb 10 milions d’euros i que s’apalancarà amb 10 milions més del sector privat. El fons es promou des de la Barcelona Innovation Coast (BIC) i s’orienta a fomentar la innovació i la transferència de tecnologia a la ciutat. És un espai pel qual encara cal acció pública, atès que als fons privats encara els costa entendre i invertir en tecnologia sorgida de la Ciència. Aquest fons es complementa amb Barcelona Accelera, un fons de fons, orientat a finançar empreses emergents, impulsat per Barcelona Activa. 

Què passa doncs a Barcelona? Que la ciutat continua sent una de les principals metropolis innovadores del planeta i que les anteriors iniciatives reforcen encara més aquesta fortalesa. Fan que les persones que treballen en Ciència, Tecnologia i Emprenedoria s’engresquin, impulsin, construeixin… No hi ha motius pel desànim. A més, no tenim dret a ser derrotistes. Sempre hi ha gent -més jove- que arriba amb projectes, il·lusió i força. Els que portem més temps aquí, no tenim cap dret a afectar aquestes virtuts amb brins de desesperança.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.