Política pública amb Feder i FSE 2021-2027

Arriba l’hora de reflexionar -a nivell local- sobre el nou període 2021 – 2027 derivat del Marc Financer Plurianual europeu. És el moment de preparar els Programes Operatius dels FEDER i dels FSE. Voldria fer aquí unes reflexions sobre aquesta qüestió i alguns suggeriments a les nostres autoritats.

Abans, us diré que hi ha tres nivells en el desenvolupament de les polítiques públiques:

  1. La gran definició conceptual, el discurs, l’estratègia
  2. La definició dels programes que han de permetre aterrar aquest gran discurs conceptual
  3. La implementació dels programes, la fase d’execució

Al meu entendre, hi ha enormes diferències entre les tres fases anteriors, com a mínim en el qüestions següents:

  • La nostra capacitat de resoldre cada punt
  • La importància que es dona a cadascuna d’elles i, per tant, l’atenció que hi dedica l’ecosistema (autoritats, institucions, mitjans de comunicació, etc.).
  • La complexitat de cada etapa
  • L’impacte sobre el desenvolupament econòmic i sobre el sistema

El que us vull dir es pot resumir d’aquesta manera: som ben capaços de dibuixar grans estratègies però en sabem menys de portar-les a la pràctica. Tracto de desenvolupar la idea.

Aquí som molt bons fent la definició conceptual. Hi ha molta gent (jo també m’hi he dedicat en una etapa de la meva vida) que podem fer un gran pla i suggerir què s’hauria de fer. I ho emmarcarem i embolcallem de tota la coherència teòrica i conceptual. Som molt bons en el primer punt.

Però és més fàcil redactar un gran pla estratègic d’una comarca, d’un ajuntament o d’una universitat, que dibuixar els programes que l’hauran d’implementar. I dibuixats els programes, el moll de l’ós està en portar-los a la pràctica. L’impacte sobre el desenvolupament econòmic està en el detall, no en les definicions macro. I aquest detall és complex, molt complex.

El detall ens costa. Ens dispersem i fem molts programes. Ens sembla que és millor repartir un pressupost de 100 entre 50 iniciatives que no pas centrar-les en només dues. I tendeixen a ser programes complexos, ja que sempre volem que cobreixin més d’un objectiu. Els dotem d’un excessiu nombre d’indicadors, quan només amb un o dos n’hi hauria prou. No comprenem bé el mecanisme d’acció i reacció i no tenim clara la idea de simplicitat i de focus.

Costa també trobar els professionals “del detall”. Per exemple, qui és el gran expert en implementar programes que creïn llocs de treball? N’hi ha pocs, ja que és una feina molt exigent. Però, els que hi ha (pobres), no es poden centrar en fomentar el desenvolupament econòmic, sinó que han de gestionar un programa farragós, poc pensat, burocràtic (part de la culpa la té Europa, però no tota), que requereix recollir mil indicadors que no tenen cap importància…

NOU PROGRAMA OPERATIU

En els problemes anteriors rau la raó per la qual, quan arriba al final dels períodes operatius, portem percentatges baixíssims d’execució, del 20% o menys. Fa poc veiem a la premsa que la UE ha executat un 9,7% del pressupost programat per acció climàtica pel període 2014-2020. S’atribuïa a la negligència de les administracions dels estats membres. I això es podria estendre a la major part dels fons estructurals i de cohesió. Prefereixo no fer la pregunta de quin percentatge de Feder i FSE del període 2014-2020 es porta executat a l’Europa del Sud. 

Ara que toca que les nostres autoritats comencin a parlar del Període 2021 – 2027, els  trasllado unes recomanacions:

  • Busqueu focus. No us disperseu.
  • Marqueu-vos pocs objectius, molt pocs. Millor 3 que 5.
  • Sigueu simples. Estratègies i programes ben senzills. No accepteu cap iniciativa que us suggereixi més de 2 o 3 indicadors de resultats.
  • Implementeu poques mesures i pocs instruments.
  • No poseu diners en la reflexió i en la definició de grans plans. El territori, les comarques, les ciutats, les universitats, etc. ens hem autoanalitzat sobradament i ja ens coneixem prou.
  • No baseu la definició basal del període 2021-2027 en les quotes (per departaments, per territoris, per sectors, etc.). I, en tot cas, si cal implementar programes des de diversos departaments, coordineu-vos.
  • Des del primer moment, identifiqueu i busqueu els executors finals i poseu-los en el procés de disseny de les polítiques. Una recomanació per buscar-los: són poc coneguts, estan amagats dins de les institucions i entitats, en el seu dia a dia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.