Jardins i Tecnologia

La història dels jardins Marimurtra de Blanes és molt maca, com ho són els mateixos jardins. Us recomano que us hi pareu, tant en la història com en els mateixos jardins, un dia que tingueu temps. Carl Faust, fundador del Jardí Botànic, va néixer el 1874 a Hadamar, Alemania. Professionalment es va encarar cap a l’activitat comercial i aquesta el va dur a Barcelona. Aquí va fundar amb un soci l’empresa Faust & Kammann, SA, encara existent. Però la seva gran passió eren les ciències naturals. Mentre era aquí, va buscar un lloc per crear un jardí botànic i el va trobar a Blanes. A partir dels seus 50 anys s’hi va dedicar en exclusiva. Volia aportar quelcom útil per a la humanitat. Es va assessorar pels grans botànics europeus de l’època i des del principi, va ajudar joves científics, que varen treballar en el jardí i en els laboratoris de Marimurtra.

El Jardí Botànic Marimurtra és un dels dos únics jardins botànics de Catalunya. Avui pertany a la Fundació Carl Faust, entitat privada que, complint els designis del fundador, en garanteix el manteniment i n’actualitza l’orientació. La Generalitat de Catalunya va classificar el Jardí en la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional i el 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi. El Jardí visitable té quatre hectàrees plantades i s’hi poden observar un gran nombre de plantes corresponents a unes 4.000 espècies originàries de cinc continents, amb exemplars notables per la seva singularitat biològica, edat o dimensions. A tot plegat, cal sumar l’atractiu paisatgístic, amb vistes esplèndides al mar i a la Costa Brava. No és estrany que el jardí aculli més de 100.000 visitants anuals.

La Fundació que gestiona aquest patrimoni és conscient que avui el context no és el mateix que a principis del segle XX. Els seus patrons i el seu director són conscients de l’evolució tecnològica i es pregunten com aquesta evolució pot aportar valor. Estem veient i vivint una ona de disrupció, un allau d’innovacions aplicades a molts àmbits diferents. I en aquest context, la Fundació Carl Faust pretén estimular un debat, el debat de la tecnologia aplicada als jardins botànics.

Per aquest motiu, la Fundació organitza una Jornada sobre Jardins Intel·ligents, el proper 25 de setembre, al Palau Robert de Barcelona. Hi participaran:

La jornada es centrarà en els reptes –oportunitats i necessitats- que tenen els jardins botànics i s’exposaran possibles solucions per als mateixos. És un debat que pretén ser d’interès per suposat per als propis jardins botànics. Però també per als actors públics i privats que poden aportar les solucions. Específicament, universitats, centres tecnològics i startups. Finalment, el sector jardiner en un sentit més ampli, té també interès en els reptes i les solucions que es tractin en aquesta jornada.

Està molt bé: també les entitats sense ànim de lucre i allunyades de la tecnologia s’hi apropen decididament, en forma d’iniciatives que són quasi com programes de Corporate. Avancem!

One Reply to “Jardins i Tecnologia”

  1. La Farga d Bebié per un suis, MariMurtra ( i l.empresa Faust&Kaufmann davant de l.actual Goethe Institut) obra d, un alemany……

    M.agradaria q el territori s’espavilé una mica en l.R&D i la TechXfer……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.