Com fem créixer els nostres joves

Estem iniciant una nova edició de l’IFEST. En aquest post us vull explicar per què ho fem, en què consisteix i per què hi hauríeu de participar.

Començo pel Perquè. El nostre objectiu es resumeix en paraules com Joves, Tecnologia, Reptes, Emprenedoria, Moment. Si baixem més al detall us diré que IFEST vol fer veure als nostres joves que ha arribat el seu moment, el moment en que els toca fer aportacions a la societat. Fins ara, aquests joves han rebut. Ara han de donar. IFEST vol també fer veure a aquests joves que les seves aportacions poden ser més “sofisticades” (i això vol dir més complexes, més ambicioses, més disruptives, més tecnològiques) del que ells i elles poden haver imaginat mai. Tenen la formació i el caràcter per suggerir el que vulguin. Fer-los veure això és l’objectiu essencial de l’IFEST

IFEST vol fer això sobre la base d’un mecanisme que és cada vegada més usat en diversos entorns (educatiu, empresarial, social): el dels reptes. La solució a un repte –si és real, molt millor- és un gran estímul en el treball col·lectiu. Es sap que tots ens motivem molt més si sabem per quin objectiu treballem. Però ens agrada que aquests objectius tinguin un caràcter superior. Ens agrada treballar col·lectivament per donar solució a problemes rellevants de la societat, de la humanitat, d’una ciutat, d’un col·lectiu… El repte és un element aglutinador, que dota de caràcter noble uns esforços que d’altra manera serien vistos com simples esforços mecànics, un conjunt d’activitats sense transcendència. Això ha passat sempre. Però avui els nostres joves volen que les seves contribucions tinguin sempre aquest marc.

IFEST vol també actuar de porta d’entrada dels nostres joves a l’ecosistema català de tecnologia i emprenedoria. Volem que IFEST es configuri també com un germà petit dels esdeveniments centrals de l’ecosistema català, com és el cas per exemple del 4YFN. Aquests esdeveniments propis dels ecosistemes d’startups són avui diferents a les tradicionals fires, als congressos temàtics, a altres tipus de simposis de tota la vida. Són trobades singulars i els nostres joves les han de comprendre ben aviat.

Us dic ara en què consisteix l’IFEST. En concret, consisteix en dues coses:

A) Un procés de treball en equips per solucionar un repte real durant vàries setmanes. Aquest procés segueix metodologies típiques de resolució de reptes, sota el guiatge de professors (per aquells alumnes de batxillerat i formació professional) o de persones especialitzades (cas dels grups que es formin a les universitats). Hi ha també tot un conjunt d’altres persones així com diverses eines que faciliten el treball d’aquests grups. Aquest procés compta doncs amb les peces essencials següents:

  • Joves participants, a partir de 3, per cada grup que es formi
  • Un shaker (la figura del professor o persona experta) que coordina i guia el treball de cada grup de joves
  • Un repte, que és escollit per uns i altres d’entre els que proposa l’organització
  • Un material de guia per a la coordinació per part del shaker
  • Un material didàctic per cadascun dels passos en que es divideix el treball de les 8 setmanes
  • Un portal on hi ha tota la informació, material i contacte amb persones expertes
  • Un conjunt de persones expertes en diversos camps tecnològics que es posen a disposició dels grups sota demanda, a través del portal i de l’entitat organitzadora
  • Un conjunt de visites a actors de l’ecosistema català d’innovació, tecnologia i emprenedoria. Aquestes visites es seleccionen en funció del repte, per aprofundir en les tecnologies que es proposen per solucionar-lo
  • Una sistemàtica i entitats col·laboradores per construir un prototipus de la solució al repte
  • Un llistat de més de 50 premis

B) La segona peça de l’IFEST és un dia de trobada, a finals d’abril de 2019, en un espai on hi haurà:

  • Conferències, xerrades i tallers sobre tecnologia
  • Una gran zona d’exposició, de presentació dels prototipus que els grups han dissenyat en la fase anterior
  • Un Demo Day per seleccionar les propostes més remarcables, en funció de diversos criteris, arribant fins als 50 premis diferents. Entre ells, un mes a Silicon Valley per a 3 membres del grup guanyador.

Finalment, em refereixo a la participació dels professors. En un post anterior deia que els professors són elements essencials, peces clau de l’ecosistema català d’innovació, tecnologia i emprenedoria. Els professors sou els millors trampolins per assolir un millor futur del nostre país. Vosaltres modeleu el talent del futur. L’IFEST vol ser també una eina per vosaltres, per ajudar-vos en la vostra tasca d’escultors talladors. Apunteu-vos-hi! Feu-hi venir els vostres joves! Ajudeu-los a superar un repte i a obrir la seva consciència! Us ho agrairan sempre!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.