Les startups a les comarques del Sud de Catalunya

Aquestes darreres setmanes he estat vàries vegades per Tarragona i Reus i he vist el gran dinamisme del món startup en aquelles comarques. Allà, la visió tradicional de l’emprenedoria s’ha fet compatible amb les noves tendències del món de les startups, aprofitant la presència, a ben curta distància, de Barcelona, un dels grans hubs mundials de Ciència, Innovació, Tecnologia i Startups. 

L’any el 2017 les institucions de la zona –amb la Diputació liderant i coordinant- varen posar en marxa dues acceleradores, les quals es basen en vuit mesos de formació i tutoria. Era en el marc de la convocatòria d’Acció de la Generalitat. Les dues iniciatives donaven continuïtat a l’acceleradora Catalunya Sud de Startup Catalonia que durant tres anys havia donat suport a unes 40 startups de la zona.

  • Una de les acceleradores és CAMP TGN UP, en la qual, a part de la Diputació, hi han participat Redessa de l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament del Vendrell, l’Ajuntament de Valls, Concactiva del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, el Consell Comarcal del Baix Camp, el Consell Comarcal del Baix Penedès, el Consell Comarcal del Priorat, el Consell Comarcal del Tarragonès i la URV Emprèn. Durant el 2018 ha accelerat 10 startups.
  • La segona acceleradora EBRE UP es va promoure a les Terres de l’Ebre, per part del Viver d’Empreses de Tortosa, la Cambra de Comerç de Tortosa i URV Emprèn. També ha donat suport a 10 startups durant l’any 2018.

El paper de la Diputació en l’àmbit de les startups és clau en aquelles comarques. L’Àlex Grau, cap de l’Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Promoció Econòmica, i la Dolors Micola, responsable de la part d’Ocupació i Promoció Econòmica, tenen clar que el concepte “startup” és una idea que ha arribat per quedar-se, que suposa una nova manera de fer territori i de donar resposta a la gent jove, evitant que hagi de marxar cap a la gran capital. Com deia, consideren que la proximitat de Barcelona com a gran hub global de startups és una oportunitat, i no pas una amenaça.

També és clau el paper d’Acció. La delegada a Tarragona, Mònica Boquera, insisteix en una necessitat essencial: El creixement. Cal que entre totes les institucions ajudem les startups, no només a néixer. També a partir del seu primer any de vida. 

El passat dia 11 la Diputació va lliurat els seus Premis Emprèn, en un acte en el que es varen reconèixer 15 projectes d’aquelles comarques, que es varen repartir 35.000€ en cinc categories i un servei d’assessorament. Els guardonats amb la categoria Premis Emprèn 2018 varen ser Vinux de Porrera, Creatsens Health de Tarragona, Orquestra Scientífic de Tarragona, Barberana de Salomó i Teràpia a Domicili de Flix.

Tots els premiats en els Premis Emprèn Dipta.cat 2018

La Diputació de Tarragona és també impulsora, conjuntament amb la Fundació Autoocupació i Port Aventura, del Programa Enginy, dins de la Xarxa Primer de la Generalitat de Catalunya. El programa dona suport a emprenedors que vulguin crear startups per aportar innovació al món dels parcs temàtics. Port Aventura col·labora en la iniciativa i ofereix un camp de proves. En el mateix Programa Primer, l’Ajuntament del Vendrell promou Smart Beach.

Aquesta setmana que avui acaba he anat a Reus, on vaig assistir a la presentació del llibre Startups: Explorant Innovacions Disruptives a Catalunya, de les professores Mercedes Teruel, Elisenda Jové i Eva Coll. El llibre descriu el “nou” món de les startups i analitza amb molt de detall les 1.200 startups del Barcelona Catalonia Startup Hub d’Acció. Una part del manual es centra en la distribució territorial d’aquestes 1.200 iniciatives.

Portada del llibre

La Mercedes és la directora de la Càtedra d’Innovació i Empresa, una proposta de la URV per promoure la innovació i la competitivitat de les empreses de la demarcació de Tarragona.

Durant l’acte varen intervenir 4 startups d’aquell territori, tremendament atractives:

  • Biosfer Teslab, representada per Núria Amigó
  • CreatSens, amb l’Adrià Maceira
  • El Nan Casteller, amb l’Anna Tarragona
  • Prokey Drinks, amb l’Albert Hurtado
  • Finalment no va poder assistir a la taula rodona en Josep Cester, de Place to Plug, que estava voltant pel món, promovent la seva iniciativa d’informació de punts de recàrrega de cotxes elèctrics.

Les dues primeres, dues biotecs, han sorgit de la recerca de la URV i són perfectes exemples de com la recerca bàsica pública acaba generant activitat econòmica.

En l’acte de presentació del llibre vaig parlar amb en Xavier Càmara, director de la Càtedra d’Emprenedoria de la Universitat Rovira i Virgili. Parlant amb en Xavier em vaig assabentar que la URV és una de les poques universitats espanyoles que estan adherides a DEMOLA, una iniciativa global (nascuda a Finlàndia) que posa en contacte joves, empreses i universitats per resoldre reptes reals del sector industrial. Els reptes amb participació dels estudiants: El futur de la relació Universitat – Empresa !!

En definitiva, en aquestes darreres setmanes he vist moltes mostres del dinamisme emprenedor de les comarques del Sud de Catalunya. I es fa evident l’extensió també cap allà del fenomen startup. Allà fan evident que Barcelona és una oportunitat, i no una amenaça, per entrar de ple en aquesta nova manera de fer economia, en l’Economia de les Startups. Enhorabona!

Bones Festes a tothom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.