Beresheet: un gran èxit

Beresheet es va estavellar contra la lluna fa dues nits. Era la nau israeliana que havia de posar-se sobre el nostre satèl·lit. Ha estat això un fracàs? En absolut. Al contrari: un gran èxit. La història de la nau és molt rica. El 2010, tres joves enginyers estaven en un bar en una petita població al sud de TelAviv i van decidir assumir un repte: portar una nau a la lluna. I per fer-ho, varen decidir presentar-se a una competició global convocada per la Fundacio X-Prize. Us recomano llegir la història d’aquests tres emprenedors Yariv Bash, Kfir Damari i Yonatan Weintraub en aquest link.

Però abans de valorar el seu intent, us explico què és la Fundació X-Prize. Vaig a Wikipedia per mostrar que és una organització sense ànim de lucre que dissenya i gestiona concursos públics per a fomentar el desenvolupament tecnològic que podria beneficiar la humanitat. Aquestes competicions d’alt perfil motiven les persones i les organitzacions a desenvolupar tecnologies innovadores que ajudin a resoldre els grans reptes que limiten el progrés de la humanitat. El X-Prize de més alt perfil era el Premi Ansari X concedit el 2004. Estava destinat a inspirar la investigació i desenvolupament de tecnologia per a l’exploració espacial. La Fundació X-Prize es va associar amb la Bill & Melinda Gates Foundation per desenvolupar un premi per a una millor eina per al diagnòstic de la tuberculosi. Altres idees del premi inclouen conservació de la biodiversitat, cartografia dels oceans, desenvolupament de combustibles nets per a l’aviació, emmagatzematge d’energia, habitatge sostenible i captura de CO2.

També vaig a Wikipedia per explicar què és el Google Lunar X PRIZE: és una de les competicions de la Fundació X Prize patrocinada per Google. El premi va ser anunciat el 13 de setembre de 2007. La competició demana que els participants llencin una sonda espacial cap al nostre satèl·lit, aconsegueixin un allunatge i facin funcionar un petit rover per la superfície selenita. El premi consisteix en 20 milions de dòlars.

Al desembre de 2010 hi havia 29 equips registrats a la competició, entre ells SpaceIL, l’equip dels 3 enginyers que van decidir participar prenent copes a altes hores de la nit en aquell bar del Sud de TelAviv. El projecte israelià tenia un pressupost d’uns 100 milions de dòlars, aportats en la seva major part per sponsors privats. Un dels sponsors, convertit en co-fundador, era Morris Kahn, un multimilionari israelià.

Dèiem que el projecte havia estat un èxit. Morris Kahn comentava que he hoped the initiative would contribute significantly to space exploration in the future. The goal, he said, was also to inspire a future generation of Israeli children and realize that anything is possible“. Aquest ha estat el gran èxit del Projecte. 

Podria acabar aquí. Però …. sabeu què? Barcelona – Catalunya tenim també una iniciativa entre els 29 projectes que es van presentar al repte del Google Lunar X PRIZE. Es tracta de BARCELONA MOON liderat per Xavier Claramunt.

Promotors del Barcelona Moon quan es va presentar el projecte, més o menys una dècada enrere

Els reptes són la millor eina per motivar les joves generacions i per dinamitzar l’ecosistema d’innovació i tecnologia. Nois! Expliqueu-nos la vostra experiencia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.