La innovació és aire

Tots parlem de països i empreses innovadores. Però ens hem acostumat a usar el terme innovació de manera massa general, quasi abstracte: creació de valor per a l’usuari, fer coses acceptades pels mercats, millores de productes i processos, les fonts de la innovació, la creativitat…

Tendim a granular poc la innovació. I és per això que, avui, més que metodologies o coses físiques, la innovació s’ha convertit en una actitud empresarial. Des d’aquest punt de vista més general la innovació només garanteix una cosa: poder participar en la cursa de la competitivitat. Efectivament, és així: les empreses i els territoris que no són innovadors, no poden competir, no poden ni començar la cursa, no hi són.

Si innoves, podràs competir, tindràs dret a participar en la cursa per la competitivitat. Però formar part de la cursa no vol dir guanyar-la. Pots quedar últim.

Avui la innovació (en el sentit general) és una obligació per tothom (a l’igual que passa amb la qualitat). És com l’aire. Tothom respira.

I si no parlem tant d’innovació? Bé, …… però…. de què hauríem de parlar?

Parlem més de R&D i de Tecnologia

Aquests són els factors explícits que faran guanyar la cursa. No penseu que quan Europa deia que havíem d’arribar al 3% de R+D en relació al PIB ho deia com un invent d’il·luminats. Ja fa temps que Europa sap que la diferència europea de productivitat front dels USA es deu a la menor R+D en el sector privat.

Com que Europa sap que Tecnologia i R+D són els elements que ens han distanciat dels Estats Units (i ara també de la Xina), ha propugnat i estimulat que hi hagi més empreses intensives en R+D. La millor manera que té Europa per competir en la carrera global és tenir més empreses tecnològiques, més i més grans empreses que facin molta R+D.

És per aquest motiu que a casa nostra, a Catalunya, hauríem de fer un monument a tots els emprenedors i emprenedores científics catalans que, en només 20 anys, creant spinoffs i startups, han generat un potent sector biomèdic i biotecnològic, que són dels més intensius en R+D que hi ha. Per mi, és la millor notícia que el nostre país ha tingut en aquestes dues darreres dècades en els àmbits de la R+D i la tecnologia.

Els sectors i les empreses intensives en R+D i en tecnologia generen altes barreres d’entrada basades en els seus productes, patenten més, tenen plantilles amb percentatges propers a les 3 xifres de personal titulat, estableixen més col·laboracions amb les universitats i centres tecnològics….

Juguen millor el joc competitiu global…

Amb la innovació, tenim dret a córrer. La R+D i la tecnologia ens portaran a guanyar la cursa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.