Com es concreten les especialitzacions territorials

Contínuament parlem de com haurien de ser les coses. Hi ha actes, reunions, converses, articles a diaris i altres expressions d’opinió on es parla de què hauria de fer la ciutat o el país per evolucionar. Proposem tecnologia, emprenedoria, indústria, etc. com les grans solucions de futur. Però quan ho fem no recordem dues coses: Que una gran part d’allò de bo que passa a l’economia i a la societat, no és planificat. Tinguem  també present que, quan es planifica, sovint es comenten errors i es condueix l’ecosistema per camins equivocats. 

Vaig lluny per mostrar ràpidament el que vull dir: Montreal és la capital mundial del Deep Learning. Algú pensarà que allà (sigui al govern de la ciutat, al quebequès o al federal canadenc) hi havia un cap intel·ligent que va organitzar aquest lideratge mundial. Doncs no. Tot va venir d’una persona, en Yoshua Bengio, un investigador que, des de la seva tesi  es va convertir en el referent mundial en aquest àmbit. Ell -poc a poc- va ser capaç de crear un ecosistema al seu voltant, des de la recerca i estimulant la creació d’empreses. Per suposat, els governs (ciutat, regió i estat) van reaccionar i li van donar suport. Però va ser quan van veure que la realitat es feia tangible. Si en Yoshua hagués decidit dedicar-se a la quàntica, segurament Montreal seria ara una de les capitals del planeta en aquest àmbit.

Fa pocs dies, en un post, us parlava de com ho feia Airbus per innovar. Us explicava que aquesta gran corporació havia instal·lat el seu Cyber Innovation Hub a Newport (Gales) i, a pocs quilometres, a Cardiff, hi havia instal·lat el seu Centre of Excellence in Cybersecurity Analytics. I us preguntava com és que Gales era tan bo en ciberseguretat com per atreure aquests centres d’Airbus. Pels plans del govern? No. Per la inquietud i l’activitat de la gent de carrer. Fa més d’una dècada, es va generar un interès -com dic, des de baix- per aquest tema. Es va crear un meetup (South Wales Cyber Security Cluster), que una vegada al mes congregava a persones interessades en ciberseguretat. Més tard, la iniciativa va evolucionar cap a Cyber Wales, un foro més organitzat, amb algun miler de membres, i ja amb gent de l’empresa. Mentrestant, les universitats de la zona s’han anat especialitzant en la temàtica. El govern, quan va veure toto plegat, hi va donar suport. I ara Airbus hi ha arribat. 

El futur es planifica poc. El futur es construeix sobre persones i iniciatives insospitades. Identifiquem-les i acompanyem-les. Reguem i abonem per permetre que unes i altres es facin visibles. No planifiquem massa el jardí. No totes les llavors acaben florint. Cuidem les que creixen més fortes i tindrem un magnífic paisatge.

2 Replies to “Com es concreten les especialitzacions territorials”

  1. Pere,
    Muchas gracias por tu comentario. Es muy interesante. Pero estoy de acuerdo sólo parcialmente.
    Estoy de acuerdo en que a veces el futuro no es fruto de la planificación y que se han de identificar y reconocer iniciativas “espontáneas” con posibilidades de futuro y promoverlas.
    Pero también creo que el futuro se puede sembrar, promover, con una cierta dosis de intencionalidad. El nivel de acciones “deliberadas” es muy amplio: promoción de recursos y capacidades genéricas, promoción de acciones de explotación específica de recursos y capacidades generales…
    El futuro se construye con los dos tipos de acción, una “evolución dirigida”, y no creo que sea bueno prescindir de ninguno de ellos. Y esta “evolución dirigida” es aplicable a regiones, clusteres, empresas u organizaciones, y personas individuales.

    1. ¡Hola Javier! Gracias por tu comentario. Con el tiempo, aprendemos que nada es blanco o negro y que todo son matices. Estaré por tanto de acuerdo contigo en ese relativismo. Estoy de acuerdo con lo que tu defines como acciones deliberadas (yo lo simplificaba como “Reguem i abonem”). Es esencial la inversión en educación, en universidades, en I+D, en innovación empresarial, en digitalización de empresas, etc. etc. Por supuesto. Además, con muchos más recursos. Pero la planificación de ámbitos muy específicos es mucho más complicada. ¿Recuerdas, hace más de 20 años, cuando queríamos promover el sector aeronáutico? ¿Teníamos los mimbres?

      En cambio… ¿Podemos crear un interesante polo de fotónica? ¿Tenemos aquí a Lluis Torner por tener también aquí a ese gran centro de fotónica mundial -el ICFO? ¿O es al revés? ¿Tenemos aquí en Barcelona a Mateo Valero al tener el Supercomputador? ¿O más bien es lo contrario? Hoy Barcelona es sede de uno de los grandes supercomputadores del mundo por una sola persona. (y por tanto, hemos aplicado lo mismo que en Montreal) (aunque ahora falta la aplicación industrial).

      El post defiende algo poco común (pero, como decía, tenemos ejemplos) en nuestra cultura: Premiar con mucho a pocos. Pero el post parte de esas acciones deliberadas que tu comentas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.