Indústria i desigualtat

Image by Manuel Alvarez from Pixabay

Us heu fet mai la pregunta sobre quins sectors econòmics són els que proporcionen més benestar a la societat? Us heu demanat alguna vegada quina és l’activitat econòmica que genera menys desigualtats entre les persones de la comunitat?

Però… com? És possible que hi hagin tipus d’activitat econòmica que generin més desigualtat que d’altres?

Si. Efectivament. La propera setmana es presenta un estudi que entra en aquestes reflexions i analitza el paper de la industria en la cohesió social i territorial a Catalunya. La investigació l’han dut a terme Elisabet Viladecans i Jaume Magre, de l’Institut d’Economia de Barcelona i la Universitat de Barcelona, per encàrrec de l’Àrea d’Anàlisi Estratègica de la Direcció General d’Indústria de la Generalitat.

Els resultats suggereixen que un augment del pes de la indústria en un territori disminueix el nivell de desigualtat en la distribució de la renda dels seus residents (I, en sentit contrari, quan augmenta la presència d’ocupats en el sector serveis, s’incrementa la desigualtat). La industria no només és un sector molt rellevant des del punt de vista econòmic (i el percentatge sobre el PIB ho diu). També genera una ocupació de més qualitat. I això vol dir, menys atur i temporalitat, alhora que majors salaris.

Ara l’estudi esmentat s’ha convertit en una publicació. Porta per títol Geografia de la indústria i cohesió social i correspon al Paper Número 22 de l’Observatori de la Indústria.

Es presenta el proper dimarts 26 de setembre a les 9.00 del matí a la Sala d’Actes d’ACCIÓ (Passeig de Gràcia 129), en format exclusivament presencial.

Es lliurarà un exemplar de la publicació a tothom. Us convidem a inscriure-us en aquest enllaç. Us hi esperem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.