Quins són -ara mateix- els principals hubs d’startups a Europa

Avui, a diferència de fa uns pocs anys, ja es genera abundant, actualitzada i periòdica informació sobre els ecosistemes de startups. A partir d’una d’aquestes fonts fiables i precises d’informació, a continuació us relaciono els 15 principals hubs europeus de startups, ordenats pel capital invertit en les seves empreses emergents en el que portem de 2018. La informació prové de Dealroom, organització que l’ha proporcionat a Acció de la Generalitat. En concret, a en Jordi Aguasca i a l’Oriol Sans, dues de les persones que millor coneixen l’ecosistema de Barcelona. En Jordi i l’Oriol han tingut a bé compartir-la. Gràcies companys!

Per una qüestió gràfica i comparativa, presento la relació d’inversió de cada ecosistema agafant la quantitat de Barcelona com a referència. La quantitat invertida en les startups de Barcelona durant 2018 (que segons aquesta font és de poc més de 700 milions d’euros) s’estableix com 1 i les xifres dels altres pols es refereixen a aquesta quantitat.

La relació és la següent:

Què no sorprèn en aquesta relació? No sorprèn gens que Londres, París i Berlín siguin els 3 primers hubs, ja que això passa en gairebé tots els rànquings. Tot i que Londres està quasi 4 vegades per sobre de Barcelona, no sorprèn tampoc que el nostre ecosistema estigui tan ben situat. La seva posició sol estar sempre just després d’aquestes tres grans capitals europees.

Què sorprèn? Que Cambridge aparegui allà dalt. No sol ser (per diversos motius) un ecosistema citat pels principals rànquings d’ecosistemes. En canvi, Dealroom si ho té en compte i amb això posa de manifest un fet vital en la política de desenvolupament econòmic: una alta concentració de Ciència acaba generant una intensa concentració tecnològica i empresarial. Sorprèn també que Amsterdam (tradicionalment considerat el principal hub competidor de Barcelona) no estigui a unes majors xifres d’inversió. Veurem com acaba l’any.

4 Replies to “Quins són -ara mateix- els principals hubs d’startups a Europa”

  1. Hola
    Mercès per la info, rànking que es podria seguir trimestralment, com a suggeriment si es poden tenir dsdes fiables.
    Podria ésser també MOLT interessant saber quin és el rànking, però l’index per habitant. Cambridge es dispararia més, potser Dublin també pujaria, però també potser descobrirem coses interessants. ¿Us hi animeu? Salut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.